Saturday 21 May 2011

Plastične embalaže in smeti

Količina smeti, ki jih ljudje dandanes proizvedemo je neverjetna. Glavni vzrok za to pa je plastika. Skoraj karkoli kupimo v trgovinah je pakirano v neko plastično embalažo ali folijo, ki je biološko nerazgradljiva.

Proizvodnja plastike se je začela z roko v roki z moderno farmacevtsko in petrokemično industrijo, saj vse izhaja iz nafte. Največja "prednost" plastike je v njeni vsestranski praktičnosti, preprostosti za oblikovanje in majhni teži. Poleg tega pa še ni nevarnosti, da se razbije kot steklo. Te prednosti pa terjajo velike posledice za našo mati naravo.

Film Annie Leonard - The Story of Stuff opisuje te težave, celo tematiko pa predstavi iz izredno širokega gledišča, z mnogimi medsebojnimi povezavami. Kako v resnici deluje cel sistem potrošništva. Zelo zelo priporočam.

http://www.youtube.com/storyofstuffproject#p/u/22/9GorqroigqM

Tudi sam trenutno pakiram dva izdelka v plastično embalažo. Prva je klasična embalaža za mazilo za ustnice, ki omogoča, da se mazilo postopoma pomika iz embalaže.

Druga plastična embalaža, ki jo uporabljam, pa je lonček za maslo za telo. Spet se gre za praktičnost, tudi estetiko in lahko težo embalaže. Razmišljam tudi o nakupu kakšnih lepih steklenih posodic, a zaenkrat nisem še našel primernih.

Ob vseh teh okoljskih problemih plastike sem se odločil, da bom uporabljal čim manj plastične embalaže.

Lp


1 comment:

  1. Pozdravljeni, zanima me kje to plastično embalažo kupujete, hvala za odgovor, lp

    ReplyDelete