Thursday, 24 March 2011

Namen bloga

Marsikdo se sprašuje kako se sploh naredi milo?  Kakšne so sestavine v milu?
Kakšna je razlika med naravnim in povprečnim industrijskim milom?
Zakaj je to kakšno milo imaš sploh za karkoli pomembno?

Na tem blogu bom poskušal odgovoriti na taka in podobna vprašanja, ki se nanašajo na mila in druga pralna ter kozmetična sredstva, ki jih kupujemo in uporabljamo vsakodnevno za osebno nego in čiščenje prostorov.

Vse pa ne bo ostalo samo pri teoriji in obrazložitvah, ampak bom tudi pokazal kako izdelovanje mila in drugih kozmetičnih ter pralnih sredstev izgleda v praksi, katere sestavine se uporabljajo. Seveda bo vse opremljeno s fotografskimi dokazi! :)

Stran je namenjena predvsem razširjanju zavesti o tem, da imamo vedno možnost izboljšati svoje zdravje, neodvisnost in splošno družbeno dobrobit s tem, ko smo seznanjeni z določenimi informacijami ali znanji. Ter da lahko prav vsak od nas pripomore k celoti tako, da poskrbi zase in za svoje bližnje, brez posrednikov kot so dobičkonosne farmacevtske in petrokemične korporacije pod krinko dobronamerne znanosti. Čas je, da se vrnemo nazaj k znanju naših dedkov in babic, ki so nekatere stvari znali postoriti sami. Moderni čas nam omogoča, da to znanje še nadgradimo, saj imamo na internetu ogromno dostopnih informacij.

Vseskupaj se je začelo pred približno štirimi leti, ko sem prvič v življenju doma, v kopalnici, podrobno prebral etiketo od šampona. Povod za to je bil časopisni članek, ki je govoril o strupenih kemikalijah. Kmalu sem ugotovil, da strupi nevarni za človeka niso samo v šamponih, ampak tudi v zobni pasti, milu, peni za britje, deodorantih, pralnih praških, mehčalcih... v vseh čistilih in kozmetiki!

Sprva sem mislil, da to ni nič takega. Se bom pač odpravil v trgovino in tam kupil nekaj naravnega. Moj obisk trgovine pa ni obrodil pretiranih sadov. 95% ali več izdelkov je bilo polno strupov, tistih 5% prikazanih kot ekoloških ali naravnih pa je bilo zelo vprašljivih. Še vedno je bilo najti strupene kemikaliji v malo manjši meri. Takrat me je čudilo to, da so police znova in znova polne teh oglaševanih izdelkov iz televizije. Kaj nihče ne bere etiket na izdelkih? Ali je sploh komu mar zase in za svoje bližnje? Opazil sem, da je najtežje izmed vsega izstopiti iz začaranega kroga navad. Za to pa je potreben čas in seveda biti ozaveščen o svetu okoli sebe, kar pa po 8-10 urnem delovniku in družinskih obveznostih malokoga navdušuje. In tako se potrošniški "vlak smrti" vrti znova in znova...

Tudi ekološke trgovine so me razočarale - ni vse naravno, kar se oglašuje kot tako, cene nekaterih izdelkov pa so se mi zdele astronomske. Po drugi strani pa spet bolje dati malo več denarja in prihraniti pri zdravniku :). Edini sklep je bil, da se v tej smeri sam izobrazim in začnem te informacije deliti z drugimi.

Po nekaj letih idej in ukvarjanja z drugimi stvarmi, sem končno tudi sam našel čas, da poskusim izdelovati take izdelke kar sam, doma in se o teh stvareh prepričam iz prve roke. Po nekaj mesecih testiranja in brskanja po internetu sem končno prišel tudi do prvih kvalitetnih izdelkov!

Ta stran bo namenjena poleg informiranja tudi predstavitvi mojih domačih izdelkov, predvsem za tiste, ki nimajo časa, volje ali interesa, da bi milo ali kaj drugega izdelali sami doma. Vsak naj dela tisto kar ga veseli :). Pa bomo naredili kakšno menjavo!

Za prvič je bilo dosti napisanega, kmalu bom šel še v nove, podrobnejše in zanimivejše informacije. Sledijo tudi razne slike mojih izdelkov in še marsikaj.

Lep srčen pozdrav


No comments:

Post a Comment