Monday 28 March 2011

Kokosovo olje

Kot obljubljeno, še nekaj o kokosovem olju. Kokosovo olje bom poskušal predstaviti iz širšega zornega kota, da smo lahko res seznanjeni s to posebno maščobo.

 Ko sem prvič slišal za uporabo kokosovega olja v kuhinji, me je navdajala velika skeptičnost. Slišal sem, da je kokosovo olje nasičena maščobna kislina, za telo pa naj bi bile dobre nenasičene maščobne kisline, kot so npr.v olivnem olju. V tem je veliko resnice, vendar nam s takim posploševanjem uide bistvena informacija o kokosovem olju.

Čeprav je kokosovo olje maščoba, ga telo ne zazna in ne prebavlja kot maščobo. Kokosovo olje je edina maščoba s srednjeverižnimi maščobnimi kislinami, ki jih telo ne predela v kalorije. Teh ima skoraj 50%, zato ima olje kot tako bistveno manj kalorij kot druga olja.

Deluje tudi antibakterijsko in protivnetno. Zelo primerno je za kuhanje in cvrtje, ker se pri visokih temperaturah ne spreminja kemične strukture in ne postaja žarko kljub dolgotrajni uporabi.

Seveda obstajajo različne kvalitete kokosovega olja. Najboljše kvalitete je hladno stiskano deviško kokosovo olje, ki obdrži vse prednosti kokosovega olja. Ima močan vonj po kokosu in je tudi precej drago olje, stane približno 20-30 eur na liter. Vendar je kuhati z njim daleč najboljša investicija v zdravje.

Poznamo pa tudi kokosovo maslo, ki je brez vonja in ima že bistveno manj esencialnih snovi za zdravje. Še zmeraj pa je za kuhanje zelo dobra izbira, ker ga visoke temperature ne pokvarijo. Pri meni doma največ uporabljam tega, ker je 3x-4x cenejši od deviškega, s katerim kuham le vsake toliko časa.

Več informacij o zdravstvenih učinkih kokosovega olja:

http://www.coconut-connections.com/hypothyroidism.htm


Poleg kulinaričnih prednosti pa je kokosovo olje bistvenega pomena za vsakega izdelovalca mil in čistil. Kokosovo milo je znano po svoji bogati peni  in učinku čiščenja. Zato je nepogrešljivo v vsakem milu!

Za skoraj katerokoli naravno čistilno sredstvo, ki se peni ste lahko prepričani, da je to penjenje pridobljeno iz neke oblike kokosovega olja. V eko detergentih in pralnih praških iz trgovine se ponavadi dodaja kot kokosov alkoholni tenzid. Za domača pralna sredstva pa se ponavadi nariba kokosovo milo v nekem deležu, ki ga potrebujete. Velik delež kokosovega olja pri izdelavi mila bo sicer povzročil veliko pene in čiščenja, vendar bo tako milo kaj hitro izsušilo kožo.

Sam se nisem nikoli spuščal v izdelavo alkoholni tenzidov iz kokosovega olja, ker bi za kaj takega najbrž potreboval kar nekaj znanja kemije in mali laboratorij :). Se pa da iz kokosovega mila naresti marsikaj. Trenutno imam še v postopku testiranja razne detergente in čistila iz kokosovega mila, ki jih bom tudi objavil na strani, ko bodo ti končani.

Lep pozdrav vsem

No comments:

Post a Comment