Wednesday 13 April 2011

Moj postopek izdelave mila, s slikami !

Milo izdelujem po t.i. hladnem postopku, v angleščini se to imenuje "cold process soap making". Je najpreprostejši in najbolj razširjen postopek izdelave mila, milo pa naj bi bilo v tem postopku tudi najkvalitetnejše. Slaba stran postopka je, da je treba počakati vsaj teden dni, včasih tudi več, da milo dozori in dokončno dobi želeno trdoto. Kasneje bom hladni postopek tudi podrobneje opisal.

Kako pa sploh nastane milo? Glavni sestavini za izdelavo mila sta maščoba in lužni kamen (natrijev hidroksid), ki ga raztopimo v vodi. Zelo pomembno je, da damo lužni kamen v vodo in ne obratno, saj lahko pride do eksplozije! Na to bom tekom opisa postopka izdelave mila tudi večkrat opozoril, da tega ne zamešamo. 

Maščoba (poljubna) + Baza (NaOH) = Sol (milo)

V pravem razmerju teh dveh sestavin se iz maščobe in bazične spojine (to je lužni kamen) tvori milo, ki je kemijsko gledano sol.

Preden začnemo z izdelavo mila si vedno preračunamo količino vode, maščob in NaOH, da bo imelo milo pravo strukturo. Izdelamo si tudi poljuben recept, s tistimi sestavinami, s katerimi želimo narediti milo. Za taka preračunavanja so najboljši internetni milni kalkulatorji, kot npr. tale: http://www.soapcalc.net/. Če želimo recept izračunati na roke, potrebujemo več časa in pa potrebne pretvorne koeficiente za maščobe.

Izdelovanje mila je primerno za vsakogar, postopek pa je varen, če upoštevamo nekaj pomembnih smernic. Lužni kamen ali natrije hidroksid je izredno močno bazična spojina in je za človeka nevarna. Ne sme priti v stik s kožo, sploh pa ne s sluznico, usti ali očmi (lahko povzroči oslepitev). Zato se je treba pri izdelavi mila primerno zaščititi. Uporabljamo zaščitna očala, masko, rokavice, dolge hlače, obutev, majico ali pulover z dolgimi rokavi ter kapuco ali kapo. Zaščito uporabljamo skozi cel postopek izdelave mila.


Brez zaščite ne gre

Ko sem raziskoval postopek izdelave mila, sem bil sprva precej razočaran, ko sem izvedel, da se za izdelavo mila uporablja natrijev hidroksid, ki je strupen za človeka. Želel sem namreč izdelati popolnoma naravno milo, brez kakršnihkoli kemikalij. Na mojo srečo pa sem kmalu izvedel, da lužni kamen v postopku izdelave mila reagira kot pretvornik maščobe v milo, torej se v tem procesu porabi. Po nekaterih virih, ki se skladajo tudi z mojimi izkušnjami se ves NaOH izniči že v 24 urah. Nekateri viri pa pravijo, da to traja več tednov.

Na blogu sem v prejšnjih člankih pisal o samozadostnosti. Trenutno sem v fazi, ko želim delati popolnoma naravna mila, seveda pa še to ni samozadostnost. Maščobe, ki jih uporabljam so kupljene, nekatere pa sploh niso lokalno dostopne, npr: kokosovo olje, palmina mast in karitejevo maslo. To so tropske rastline. O pravi samozadostnosti bi govorili šele, ko bi uporabljal izključno lokalno pridelane maščobe. V primeru slovenske klime bi lahko delal milo iz olivnega olja in sončničnega olja. Potreboval pa bi še kar nekaj časa, da bi raziskal ostala olja, ki so dostopna pri nas in njihove lastnosti v milu.

Lužni kamen ali natrijev hidroksid proizvajajo razne specializirane kemične tovarne in zagotavljajo 100% čisto kvaliteto. Včasih ni bilo tako, lužni kamen so pridobivali kar doma. Problem pa je bil v tem, ker ni bil 100% čist, tudi kvaliteta je bila pri vsakem poskusu malce drugačna. Zato je bilo težko sestaviti natančen recept za milo. Mila so danes veliko kvalitetnejša zaradi čistega industrijskega lužnega kamna.

Po mojih podatkih lužnega kamna niso pridobivali posebej, ampak so v enem kotlu kuhali bukov pepel in rastlinsko mast ter tako dobili milo. Lužni kamen se torej pridobi iz drevesnega pepela, najboljši naj bi bil bukov. Tega še nisem poskusil, se bi mi pa zdelo to skrajno zanimivo in tudi uporabno - biti popolnoma neodvisen od vse industrije.

Zdaj pa k izdelavi mila!



Za delovni prostor si izberemo balkon, še boljše pa je delati zunaj, če je to mogoče. Najbolje je, da ga zaščitimo s časopisnim papirjem ali čim drugim.


Potrebujemo veliki lonec za maščobe, manjši lonec za lužni kamen in vodo, kuhalnico, palični mešalnik. Lonci morajo biti iz nerjavečega jekla, ali plastike obstojne na toploto. Meni še najbolj odgovarjajo navadni emajlirani lonci.


Jaz uporabljam dve tehtnici, ena je bolj natančna (na dve decimalki grama), uporabljam jo za tehtanje lužnega kamna, vendar zadostuje tudi na gram natančna tehtnica.


Lužni kamen in plastična posoda za tehtanje


Destilirana voda služi kot osnova v katero kasneje stresemo lužni kamen. Vedno dajemo lužni kamen v vodo in nikoli obratno! Pride lahko namreč do eksplozije. Nekateri uporabljajo tudi zeliščne čaje namesto destilirane vode, izbira je vaša.


Palmina mast


Olivno olje


Kokosovo olje


Karitejevo maslo


Glina za barvanje mila, posodice za mešanje


Eterično olje


Leseni kalup za vlivanje mila


Če si želimo prihraniti kakšno leto življenja zaradi živcev, potem leseni kalup raje oblečemo v polivinilasto vrečko, da lahko kasneje dobimo milo iz kalupa :).


Maščobe stehtamo, jih damo v veliki lonec, nato pa vse skupaj v pečico dokler se trde maščobe ne stalijo. Nekateri izdelovalci mila zaprisegajo, da mora biti pečica na 60 stopinj celzija, nekateri več, spet drugi manj. Priporočajo tudi termometer, s katerim preverjaš temperaturo maščobe in raztopine z lužnim kamnom. Ko sta ti dve enaki, naj bi ju zmešal. Iz mojih izkušenj pride ven isto milo, ne glede na te razlike v temperaturi. Lahko pa ima nekdo s tem drugačne izkušnje.


Lonec z destilirano vodo


Čimbolj natančno stehtamo lužni kamen.


Nato pa lužni kamen postopoma vmešamo v vodo in ne obratno! Pri tem se sprošča toplota in hlapi, zato je nujno delati v zračnem prostoru. Pazimo tudi, da hlapov ne vdihavamo. Mešamo par minut, dokler se lužni kamen popolnoma ne raztopi v vodi.


 Ko se maščobe v pečici stalijo, v lonec vlijemo raztopino z lužnim kamnom.


Vsebino mešamo s paličnim mešalnikom. Maščobe in lužni kamen bodo začele tvoriti enakomerno tekočino, ki bo najprej tekoča, nato pa se bo vedno bolj gostila. Ko lahko vidimo sledi v tekočini, ki jih pušča palični mešalnik ali kuhalnica, takrat je tekočina dovolj gosta za vlivanje. Še prej pa bomo dodali dišave in barve.


V posode z barvno glino vlijemo malo tekočine in vseskupaj dobro premešamo.


Vlijemo eterično olje.


V lonec po umetniškem navdihu vlijemo barvi iz lončkov in v loncu naredimo en ali dva kroga s kuhalnico.


Vlijemo v kalup.


Dodamo še preostanek barve.


In malce premešamo.


Kalup zapremo in postopek je končan! Nekateri kalup zavijejo v brisače in odeje, vendar je po mojih izkušnjah isto, če to naredim ali ne.


Počakamo še kakšen dan ali dva, da se milo dovolj strdi. Vzamemo ga iz kalupa in ga narežemo. Na vrhu se včasih nabere tanka bela plast sode bikarbone. To porežemo dol iz mila, saj ni estetsko, hkrati pa tudi malce izsušuje kožo. Po približno tednu dni izhlapi dovolj vode, da je milo že primerno za uporabo. Lahko traja tudi do 4 tedne. Odvisno predvsem od postopka dela in vašega recepta.

Upam, da ste uživali v branju te predstavitve, kot sem jaz v samem pisanju in izdelavi mila :).

Lep pozdrav vsem bralcem in izdelovalcem mila

44 comments:

  1. Ne netu sem našla kup nasvetov in idej, tale s slikami mi je še najbolj simpatična, super :)))
    Sem se tudi sama lotila izdelave mil, zaenkrat z malo goljufanja in kupljeno osnovo, ker nikakor ne pridem do NaOH. Lekarne bi ga pogojno naročile, če bi bila sitna, ampak za ubijalsko ceno. Mekur in podobne trgovine pa tega nimajo (več?)Bi lahko dobila informacijo, kje kupuješ sestavine?

    LP Dunja

    ReplyDelete
  2. Lužnikamen (100%) v kristalih, lahko kupite v trgovini Vrtiček, Zadobrovška cesta v Novem Polju, Ljubljana Polje. Cena 1 kg je 4 eure. Pakirano 1 kg.
    Lp Bogdana

    ReplyDelete
  3. Hoj Dunja, lahko ga kupiš pri podjetju Tovarna organika. http://www.tovarnaorganika.si/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=223&category_id=51&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=26

    Zadnje čase je bilo res težko dobiti NaOH. Lp, Matic

    ReplyDelete
  4. Kako veš da je NaOH pravi? Prebrala sem, d amoraš kupiti takega, ki je posebej za kozmetične namene...recimo ta v organiki je tak, ampak moraš it ponj v Trzin...
    Prodajajo pa v MAvrici NAOH - lužnikamen, za odmaševanje cevi ipd. za malo manj kot 4 EUR...a to ni prava zadeva?

    ReplyDelete
  5. Jaz drugega lužnega kamna kot za izdelavo mila še nisem videl. Lahko jih vprašate, če je njihov primeren za izdelavo mil. Morali bi vedet.

    Lp

    ReplyDelete
  6. Meni pa je blazno všeč lesen kalup, ki ga uporabljate. Se da to kupiti v Sloveniji?

    Hvala za odgovor. In veliko uspeha želim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. krasne kalupe za vlivanje mila dobiš v podjetju calendula (www.calendula.si) in niso dragi.

      mini

      Delete
  7. Meni ga je po naročilu naredil mizar, za dokaj ugodno ceno. Bi moral vprašat koliko že stane. Če vas zanima lahko vprašam. Ne smete pozabiti, da je potrebno leseni kalup zaščititi s polivinil vrečko, po celi površini kalupa (pomagate si z lepilnim trakom).

    Lp

    ReplyDelete
  8. Zdravo.
    mene pa samo zanima, kje naročate različne pigmente in masla?

    Lp

    ReplyDelete
  9. Prodam natrij hidriksid(LUG) v tekočem stanju,takega uporablja Henekel...VEč info na MAIL:rene.ghost77@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Ali ima kdo izkušnje z uporabo silikonskih modelov, ki so sicer prvotno namenjeni peki? Npr. tak model, ki ga kupimo na mimovrstah stane cca 15e, tisti na organiki, ki je prav tako silikonski in ne vem v čem se razlikuje, pa kar 40e.

    ReplyDelete
  11. Jaz imam kalupe prav za mila, ampak silikon je silikon, če ti je všeč oblika, nimaš kaj falit.

    ReplyDelete
  12. super, hvala za tale blog s slikami! se še kaj oglasim, ko bom ustvarala v svojem domačem laboratoriju :)

    ReplyDelete
  13. Mila delam po enakem postopku. Je pa dobro, če pustimo milo stati vsaj 6 tednov... Dlje ko stoji, boljše je ;)

    ReplyDelete
  14. Kako se pa ti odločiš koliko natrijevega hidroksida boš dodal v milo? Namen le tega je ne samo da dobro čisti, temveč tudi da milo ni premastno. Zopet je odvisno katere maščobe izbereš in koliko, in potem na podlagi tega izračunaš koliko natrijevega hidroksida je potrebno.

    ReplyDelete
  15. Mene pa zanima nekaj okoli barvanja..

    Slišala sem, da se lahko milo obarva s prahom kurkume, rdečo papriko, korenčkovim sokom, kavo itd. A kdaj naj to vlijem v maso?

    Poskušala sem obarvati destilirano vodo (prah kurkume), pa je ob dodanem NaOH začela smrdet (čeprav sem vztrajala do konca, je bilo milo za stran - obupen vonj!); če sem barvilo primešala olju (kot za puding - najprej v šalčki z malo olja, nato sem vse vlila v olje), se je ob dodani vodi+NaOH spet začel neprijeten vonj. Tudi to milo je bilo zanič.

    Bi morala to dodajati čisto na koncu, ko je zmes že dovolj premešana in trda? Ampak ali takrat sploh lahko obarvam to maso z npr. kurkumo? Ali korenčkovim sokom, kavo? Ne razumem..

    Kako pa je z medom? Enkrat sem ga dodala na koncu (tekočega), pa se mi je vse utekočinilo...
    Nasvete prosim! :)

    Pa še to- kje pa se kupijo glinena barvila?

    Hvala in lep dan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Točno takšno milo sem jaz naredila. Kurkumo se da čisto na koncu, tik preden milo začne puščati sledi. Z medom pa še nisem poskusila.

      Delete
  16. mene pa zanima kje kupuješ karitejevo maslo, kokosovo, palmino olje,... Vse kar sem do sedaj našla je blazno drago in v malih količinah. Prosim za nasvet kje bi dobila cenovno ugodno te zadeve.

    hvala, T.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Karitejevo, kokosovo in kakavovo maslo sem naročila v spletni trgovini iHerb, kjer imajo še veliko ponudbo kakovostnih izdelkov po ugodnih cenah.

      KUPILA SEM:

      *Nutiva kokosovo olje (primerno tako za nego kot kuho):

      444ml: 10,66$= 8 evrov

      *Now kakavovo maslo (primerno tako za nego kot za kuho):

      207ml: 6,87$= 5,16 evrov

      *Now karitejevo maslo:

      207ml: 7,63$= 5,73 evrov

      *Poštnina 5$

      Za vse, ki ste novi na iHerbu, s kodo (coupon code) ZNP046 imate ob prvem nakupu 5$ popusta, ob nakupu nad 40$ pa 10$ popusta. Poštnino imate pokrito ;) .

      Delete
    2. Oj, popravljam cene

      1 British pound =
      1.18717277 Euros

      Delete
    3. To pa res niso ugodne cene.

      Delete
  17. mene zanima če bi lahko opisali vroč postopek izdelovanja mila.

    ReplyDelete
  18. vse se dobi v tovarna organika....

    ReplyDelete
  19. imas se kaksne knjige o izdelavii naravnih mil?

    ReplyDelete
  20. Živjo! mene pa zanima kaj gre lahko narobe, da je milo ki bo morala bitit trdop na koncu mehko. Milo sem naredila pred enim dnem in po mojih izkušnjah se milo v enem dnevu že strdi, no tokrat pa ne. je mehko, kon nekakšna krema. je to mogoče zaradi tega ker sem dodala mandljevo olje?

    ReplyDelete
  21. Zdravo,
    mene pa zanima kje se dobi taok ličen lesen kalup za mila?
    hvala in lp

    ReplyDelete
  22. Paliči mešalnik, s katerim mešamo lug lahko potem nemoteno uporabljamo v kuhinji?
    Hvala in lep pozdrav

    ReplyDelete
  23. Živijo....palični mešalnik lahko uporabljaš tudi v kuhinji...nemoteno. Jaz vse sestavine vedno kupujem v tovarni organika. Za kalup pa uporabim tetrapak od mleka ali sokov, znotraj ga oblečem v prozorno folijo za živila. Oblika je super, le stranski deli so malo bolj nagrbančeni...jih pač odrežem in to je to. Matea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaz nikoli ne uporabljam stvari za izdelavo mil potem še v kuhinji-Imam 2 palična mešalnika.

      Delete
  24. Pozdravljeni!
    Zanima me kakšno mora biti olivno olje...ali je lahko navaden, ki ga lahko dobimo v vsaki trgovini ali mora biti deviško organsko?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Za mila je lahko navadno olivno olje,bolj pomembno je kakšno je olje ki ga vtiramo direktno na kožo.

      Delete
  25. Najboljše milo je iz hladno stiskanega olivnega olja - kvalitetnega.

    ReplyDelete
  26. Živjo,
    mene pa zanima, koliko ima končno trdo milo pH?
    Hvala, Petra

    ReplyDelete
  27. Zivjo,
    Ze 2x se mi je naredilo, da se je milo zelo zelo hitro strjevalo, potem v kalupu pa je v sredini ratalo ful vroce..in tko na sredini tud spokalo.. kdo ve zakaj, kasn vzrok?

    ReplyDelete
  28. Tudi meni je parkrat tako razpokalo milo... Ugotovil sem, da je več dejavnikov:

    - olje ne sme biti prestaro/žarko (hladno stiskana dajo najboljše rezultate)
    - tekočih olj se ne segreva čez 50 stopinj celzija, jaz ponavadi raztopim kokosovo in palmino maščobo na cca. 80-100 stopinj in šele kasneje dolijem olivnega, mandljevega,itd., da se izognem segrevanju
    - lužnjo raztopino (lug+voda) je potrebno zmešati z olji, ko imajo le-ta 40-42 stopinj celzija, raztopina pa največ toliko kot olje

    Odkar pazim na te stvari, se mi to ni več zgodilo

    Lp

    ReplyDelete
  29. Pozdravljeni! Kako pa je z življenjsko dobo doma narejenih mil po hladnem postopku? Kako dolgo smejo ostati nedotaknjeni na hladnem in temnem, da jih še vedno lahko uporabimo? Hvala za odgovor. Manca

    ReplyDelete
  30. Pozdravljeni,čudovito in nazorno prikazana izdelava mila.Mene pa zanima,kako se prodaja tako milo,če bi se lotila tega projekta izdelave mila,ali je osebno dopolnilno delo dovolj,hvala in lp Mateja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glede prodaje kozmetičnih izdelkov (tudi mila) najdete vse potrebne informacije na www.safecosmo.com. od priglasitve do ocene varnosti in skladnosti z zakonodajo. Lp, Lara

      Delete
  31. Ali lahko doma izdelano sivkino milo - komplet Tovarna organika - ponovno stopiš in vliješ v kalupe rožice , vrtnice ..
    Lep dan želim .

    ReplyDelete
  32. Pozabili ste povedati, da je vse to kar počnete tudi na mojo žalost NELEGALNO, in torej kaznivo, če vas dobi inšpekcija, saj je v veljavi Uredba (ES) št. 1223/2009 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 30. novembra 2009 o kozmetičnih izdelkih, KI PREPOVEDUJE VSAKRŠNO IZDELAVO KOZMETIČNIH IZDELKOV, tudi za domačo rabo, če nimate izdelanega poročila o varnosti kozmetičnega izdelka in dosjeja in mila ne delate v skladu z dobro proizvodno prakso.Skratka vse to je nelegalno.lp

    ReplyDelete
  33. Vsaj tako jaz to uredbo razumem, čeprav nekateri trdijo, da za domačo rabo lahko delaš

    ReplyDelete
  34. huh vse je predpisano z uredbo in to tako radi se slicujemo/-te na evropske, da še malo pa bodo evropsi pametnjakoviči-butli povedali kdaj in koliko smemo zraka vdihniti in celo prdniti pa drekca nakupčkati.

    ReplyDelete
  35. Ojla
    A pa bi meli mogoče recept za to milo ki je tuki v slikah.
    Me zanima kako veš koliko moraš npr.dat maščob pa naoh-ja.
    Vem da si omenu ta kalkulator,sam jz kot začetnica nvm nič kaj je treba napisat.

    ReplyDelete